Casele pot fi părăsite, femeile niciodată

Nimic nu e mai rău pe lumea asta decât trădarea sufletului. Femeile sunt specialiste în domeniul acesta. Mii, sute de mii, milioane de suflete chircite în întunecimea coastelor.

Nu ne învață nimeni la școală cum să nu ne sfâșiem singuri. Știm totul despre teorema lui Pitagora, mușchii gâtului și Bătălia de la Waterloo, dar habar nu avem despre ce-i cu sufletul nostru.

Văd pe stradă femei cu ochii în pământ, albe în cap la 45 de ani, gârbovite de greutăți, îmbrăcate în pantaloni lălîi, cărând genți cu praz și dero, dar în ochi cu sclipire de îngeri. Îmi vine să mă duc la ele și să le îmbrățișez.

Femei care poartă tristețea pe frunte, care simt că au tîrît după ele, 20-25 de ani, pietroaie grele, în numele familiei, în numele Lui Dumnezeu și în virtutea lui: Până când moartea ne va despărți. Toate astea au săpat adânc în inimă, toate vânătăile și îmbrâncelile provocate de sufletul pereche, toată poleiala și fățărnicia lumii în care ele se zbat să-și crească pruncii pe când mamele lor le spun: Rabdă, draga mamii, acasă la ce să te întorci!? Tată la copii nu mai găsești.

d003ecd919a7abf5e7878caa07a21cdc

Foto: Natalia Drepina

Și anii trec, copiii pleacă și lor, femeilor-sacrificiu, le e din-ce-în-ce mai frig. Sufletul lor e amorțit și creierul realizează cât de proastă a fost inima: pe când obrazul cerea o mângâiere – a primit palme, pe când inima cerea iubire i s-a turnat între atrii venin, pe când ochii căutau lumină li se cosea arcada în șapte copci finuțe. Când toate astea sunt pe deplin conștientizate, sufletul își cere osândă și nu mai vrea sărutul lui Iuda pe tâmple. Asta se numește depresie sau, cum îi spun eu, neputință din zădărnicie. Atunci gata, oboseala a trecut dincolo de trup în ființă.

Să nu vă fie milă de aceste femei, ci să vă fie drag. Multe dintre ele sunt mamele ori bunicile noastre.

Zicea unul dintre cei mai cunoscuți psihologi la nivel mondial, Mihail Litvak: Nimeni nu abandonează pe nimeni. Pur şi simplu, cineva decide să meargă înainte, iar cel ce rămîne în spate are impresia că a fost abandonat.

Sunt într-un timp al decantării. Stau și ascult greierii, am căsuța mea, copiii sunt bine. După ce le stivuiesc pe toate și le înțeleg, îmi vine în cap melodia aia populară: Ce n-aș da ca să ‘ntorc anii/Să fiu iar fetița mamii… 

Au trecut toate, cu bune și cu rele. Am păr alb, nu mai am toți dinții și regret nespus că atunci când îi aveam nu zâmbeam destul, mi-au ieșit monturi la picioare și nu mai pot purta tocuri așa cum tare îmi plăcea.

Eu nu am fost o stâncă, am fost un mic vulcan sfârîitor. A ieșit din mine lava iubirii și s-a transformat în pământ roditor. Puteam să rup de mult turta și să plec în cele patru zări, dar am rămas. Unii spun că doar cei puternici rămân, alții că doar cei blegi și proști rămân. Pe mine mă doare-n cot de ce spun toți, acuș e iarăși primăvară. Îmi iau sufletul de subsuori și-l scot la iarbă verde. Mai trage câte-o bușă când se izbește de vreo mierlă, dar asta-i face bine, se simte viu să își tămăduiască vânătaia.

Greșeala mea că n-am trăit cu clipa, norocul meu că n-am trăit cu anii. Totul s-a petrecut pe anotimpuri: m-am născut în toiul verii când se treiera grâul, Buna mea scumpă a murit pe crivăț iarna, copiii i-am născut primăvara când înflorește liliacul, raiul l-am trăit în copilărie toamna.

Vă rog din inimă, frumoaselor, nu disperați. Indiferent de ce se întâmplă, nu scăpați disperarea în coșul pieptului. Ea este o otravă ce vă va face să vă simțiți terminate, dar noi avem atâtea planuri, nu-i așa?

19 gânduri despre „Casele pot fi părăsite, femeile niciodată”

    1. Dulci cuvinte PTR femei la fel de drepte și înălțătoare ca viața însăși
      E drept ne dam seama prea târziu de tot ce n-am trăit dar așternând pe hârtie vorbele pe unele ne inbarbateaza pe altele ne trezesc dulci cuvinte dar și amare
      Respect frumoasa Doamna de chip și suflet frumos !!

      Apreciat de 1 persoană

  1. Nu admir femeile ce suporta mujici. Sau, nu admir femeile ce vor sa stea agatate, precum un colier, la gatul unui barbat. Nu admir femeile ce nu se simt intregi, fara un mascul langa ele, oricum ar fi el. Iar chestia cu – prazul si dero – , ai vrut sa spui cumva detergent, sau chiar ai vrut sa te balacesti putin.

    Apreciază

    1. Sunt sigura ca mai am multe de invatat in viata asta….insa am invatat ca daca nu ai nimic frumos de spus mai bine taci….Camelia Postolache ai putea sa faci acelasi lucru!

      Apreciat de 2 persoane

  2. „Rabdă, draga mamii, acasă la ce să te întorci!? Tată la copii nu mai găsești.” Of Doamne! Și uite-așa se ucide înc-un suflet. Se pune cruce la înc-un destin. Se sfărâmă înc-o viață… Doamne-s mulțam că nu am ascultat și-am fost o îndărătnică și o rebelă toată viața. Lucuța dragă, mulțam și ție draga mea. Ce amintiri ai stârnit în mine, ce lacrimi și ce praf… 💔🌹

    Apreciat de 2 persoane

  3. Intai am gandit ca-l vor imbuna copiii cand se vor naste.Apoi am zis ca nu-mi pot creste copiii fara tatal lor .Acum copiii, mari fiind,aproape la casele lor,imi reproseaza chinul copilariei lor si-al vietii mele.
    Un sfat va dau,femeilor:NU ramaneti langa barbatii -brute,sperand ca se indreapta!
    Nu va chinuiti copiii si pe voi!

    Apreciat de 2 persoane

  4. Frumos , trist , realitate , viață . La nașterea fiecăruia , Bunul Dumnezeu ne dă o cruce pe care suntem datori să o ducem până la capăt de drum …Cinste lor celor ce nu încearcă să taie din ea . Bunul Dumnezeu a ,,cântărit ” cu mare precizie cât poate duce fiecare . Dar pe zi ce trece se pare că omul în general devine tot mai rău … Tot mai lipsit de bunătate . Ar trebui să avem dragoste in noi , și ce facem să facem din iubire . Așa ar fi bine dar … nu prea reușim . Nu ne rămâne decât să ne luptăm , chiar și cu noi înșine , să ne rugăm și să nădăjduim că vom ajunge cu bine la liman .

    Apreciat de 1 persoană

  5. Multumesc lui Dumnezeu ca dupa 7ani si jumatate de bătai injurii si multe alte, mi-am luat inima in dinti si copila de mâna si am tulit-o fără sa cer ajutorul nimãnui… Am introdus divortul făra a spune nimănui mergãnd pe principiul ” Eu m-am măritat eu mă dezmărit” . Am plecat cu ceea ce aveam pe mine, nu mi-a fost uşor …Am tras ca boul la jug sa-i ofer copilului meu tôt ceea avea nevoie ca acel care i-a fost tata nici pensie alimentara nu i-a dat. Am reuşit sâ cumpar o casa, apoi un appartement, apoi le-am lasat si am migrat in Franta, unde tôt singura, am luat-o de la capat… „alt
    Tată la copil nu am vrut” Copila mea care azi este mamica a doi bâietei minunati, ajunsa medic ( studii facute in Franta ) ,este o femeie implinita cu o familie reuşită …. avem o relatie destul de fuzională ; sacrificiul meu nu conteaza…important este ca ea sa fie bine, eu mă bucur de ea si realizarile ei ,profit de fiecare vacanta petrecuta cu nepoteii .Iau viata asa cum vine…nu cred ca as fii realizat cu acel „om ” ceea ce am realizat singura si nu mă refer doar la aspect „material” …

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu