Bunica nu făcea brăduț

Țin minte ca și cum ar fi fost ieri. Cred că aveam 9 ani cînd mi-am petrecut Crăciunul și Anul nou cu ea. Singura dată, fiindcă mama mă lăsa doar vara „la țară”. Iarna răceam și le dădeam bătăi de cap.

Bunica nu făcea brăduț. Cred că nu avea podoabe pentru el și cred că nici n-ar fi lăsat-o inima să-l taie dacă ar fi avut de unde. Nu venea nici Moș Gerilă la bunica în schimb era o căldură și o bucurie în căsuța mică de chirpici încît nu-mi trebuiau cadouri. Știam de nașterea unui pruncuț în ieslea săracă, știam de magi și Steaua de la răsărit. 

48374079_1952360514850942_8078600662188818432_n

Imagine: Nino Chakvetadze


A fost o iarnă ca-n povești atunci. Omăt mare, troiene cît gardul. M-a învățat un colind vechi de pe timpul cînd era ea copilă, m-a îmbrăcat bine, mi-a dat colțuni de lînă și m-a dus pe la casele cunoscuților. Țin minte pînă mor că țaț’ Lucreța m-a omenit frumos iar la urmă mi-a zis să vin și la anu’. Ăhăhăhăhă, unde nu mai pup eu să mă lase mama, am șoptit în gînd.

Priveam de pe deal căsuța noastră de sub pădure. Lăsase buna mea lampa aprinsă și o lumină aurie pulsa ca un suflet închis între pereți.

Zurgălăi, tălăngi și dobe se auzeau pe uliți și mascații fioroși mă băgau în boale cu măști împodobite cu dinți de fasolă albă. Trageau din buhai și ăla scotea un muget de ți se făcea părul măciucă. La dobe era Mitran. „Uiti, s-o ‘mbatat șî cîntî în batai di gioc amu!”, mi-a zis olecuță supărată. Ținea foarte mult la tradiție și la lucru bine făcut.

Mă strîngea de mînă, scumpa mea mamuță. Îmi simțea spaima. „Nu te teme, puică! Îi cunosc eu pi tăț’ aiștia” și începea să spună nume de cunoscuți de parcă-i vedea pe lumină și cu fețele limpezi.

Am făcut bănuți buni atunci. Mi-i legase ea juvăț într-o batistă albă pe care am pitit-o sub grindă lîngă un mănunchi de busuioc.

Am primit și noi colindători. Pregătise panerul cu nuci și mere, iar colăceii erau aranjați rotofei pe masă unul peste altul.

Pe la ora unșpe nu se mai auzea nimic afară. Puneam foraibărul pe ușă, aduceam căldarea cu apă din tindă ca să nu înghețe. O dulce oboseală mă învăluia pe cuptorul cald ca un pîntece de mamă. Eram fericită că sunt unde-mi place cel mai mult pe lume.

Mîncam amîndouă zamă fierbinte de găină pusă în strachină albă si făceam planuri pentru a doua zi. Maica Domnului ne privea blînd din icoana prinsă bine înspre răsărit și împodobită cu ștergar de borangic cusut de mama cînd era fată.

Ce n-aș da să te mai îmbrățișez odată, mamuță?

 

4 gânduri despre „Bunica nu făcea brăduț”

  1. La noi era mamuta nu bunica ,dragele de ele ce le placea sa respecte traditiile si sa le transmita mai departe ,mai intoarce Doamne timpul sa le mai vedem odata si sa le spunem de dorul nostru :*

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: