Oamenii nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă

Oare cum ar fi să ne trezim dimineața și cu inima? Așa, frumușel, ne ridicăm din pat în capul oaselor, luăm și inima la subțioara sufletului și umblăm prin lume judecînd cu ea.

Sigur am fi mai buni, pentru că inima nu te lasă să faci rele. Nici privirea nu ne-ar fi întunecată, nici gîndurile negre nu ne-ar fi. Vă închipuiți? Nu ar mai da nimeni cu șutul în cîini, nu ar exista pisici cu coada tăiată ori cu tinichele prinse de ea. Nu ar mai bate nimeni cu biciușca spinări aburinde de  cai osteniți sau poate nimeni nu ar mai arunca pungi de plastic aiurea pe cîmp. Ba chiar nu s-ar mai spăla nimeni pe dinți consumînd aiurea trei căldări de apă.

Oamenii nu s-ar mai trăda și unele iubiri nu s-ar mai sfîrși în moarte. N-ar mai muri om, de mîna omului, ci oamenii s-ar bucura cu oameni. Pe stradă nu s-ar mai uita chiorîș la tine ochi încrîncenați și ura n-ar mai exista pe lume.

Cînd vom înțelege că inima nu-i un simplu organ de funcționare al organismului? Ea ține și sufletul în bună-pace.

Ați observat și voi că oamenii buni cresc pînă mor? Dar nu în carne ci în iubire, nu în brațe pentru făcut ci în aripi pentru alinat. Și, după ce mor, în urma lor rămîne curat, cuminte și tăcere tămăduitoare. Nici urmă de gol, în urma lor. Doar iubire ce crește ca pîinea-n țest.

386f93d3b21f71326b698bdc5a94e85c--to-the-wonder-natalia-drepina-photographyFoto: Natalia Drepina

Caut, caut necontenit frumusețe și pace ca să-mi hrănesc sufletul. Doar cînd ridic ochii spre cer le găsesc. Chiar și pentru o singură clipă, scap de iarna asta ne-iarnă, de țara asta ne-țară, de lumea asta ne-lume.

Nu că eu aș fi perfectă, nici pe departe, dar mi-e dor de normalitatea lumii. Aia fără senzațional, fără știri-bombă, fără exploziv. Vreau să trăiesc iar într-o lume cuminte, ca pe timpul cînd bunica mea cocea sfințișori pentru 40 de mucenici. O lume în care se viețuia și se murea normal, fără încrîncenare.

„Vin timpuri grele”, a zis o bătrînă ce trăiește izolată în munți. Ea – care a văzut ursul dinaintea ușii ziua mare, ea – care își alină singurătatea nopții cu flacăra mică a lămpii din grindă, ea – care mănîncă de multe ori coleșă rece cu lapte acru, nu a spus că trăiește timpuri grele. A spus că vor veni timpuri grele…și sigur nu se referea la timpurile ei, ci la timpurile noastre.

Bineînțeles că mi-aș dori bani cît să mă pot descurca cu viața, fericire și bucurie, dar mai ales, mai ales îmi doresc să-mi văd mai clar și mai frumos rostul.

Îmi doresc să nu uit nicio clipă că nu aduce anul ce aduce ceasul. Îmi doresc să fiu smerită, să nu sar repede cu replica în fața nimănui pentru că știu sigur: oamenii nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă.

Îmi doresc să nu-mi înnegresc sufletul cu smoala autosuficienței, să știu la orice pas că, de fapt, nu știu nimic. Să nu uit că moartea face parte din poveste și să nu uit că gîndul la ea mă face mai bună. Să nu o mai văd ca pe o mașteră neagră ci să am credința că e făgăduința reîntîlnirii cu cei dragi plecați unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin. 
O întîlnire unde eu mă voi prezenta în fața Tatălui cu pomul vieții mele la subsuoara sufletului. La Dreapta Judecată, fără să dîrdîi ca varga sub povara păcatelor, cînd El mă va întreba ”Ce ai făcut, ființă, în drumul tău pe Pămînt?’‘, ca un copil cuminte scos la tablă, să-i răspund fără ascunzișuri: Am învățat Viața, Doamne, și am trăit-o pe toată pînă la cea din urmă dimineață.

7 gânduri despre „Oamenii nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă”

 1. Frumos răspuns pentru DUMNEZEU când vom da socoteală pentru toate, bune și rele…
  ”Ce ai făcut, ființă, în drumul tău pe Pămînt?’‘, ca un copil cuminte scos la tablă, să-i răspund fără ascunzișuri: Am învățat Viața, Doamne, și am trăit-o pe toată pînă la cea din urmă dimineață.
  DOAMNE, TU LE ȘTII PE TOATE!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Intr-adevar, vremuri grele ne asteapta. Si mie mi-e dor de normalitatea care acum, e catalogata drept (a)normalitate. Mi-e dor de oamenii buni, de frumosul din om, de natura vie pe care o aveam candva, fiindca acum e atacata.. De fericirea din ochii interlocutorilor, de strangerea, cu drag, in brate, de bucuria de a ma trezi cu oamenii dragi la usa, spontan, fara programari.. De cerul curat si de norii lasati de Dumnezeu, curati si plini..
  Citeam intr-un articol, acum vreo 4-5 ani, ca vor veni acele zile in care binele va deveni rau, iar raul bine, frumosul – > urat, iar uratul -> frumos, normalul -> anormal, iar anormalul -> normal. Uite ca deja le traim. N-as fi crezut ca se vor darama atat de repede, niste conceptii vechi de cand lumea, notiuni care n-au tradat, n-au afectat, ci din contra. Si iata-le, aceste conceptii, sterse si inlocuite cu total opusul lor.
  Scrieti frumos si cu sens. Fiecare fraza ar putea fi dezvoltata in lungi paragrafe si tocmai asta traiesc cand va citesc scrierile. Faceti cititorul sa analizeze si sa cugete ceea ce scrieti si atunci, scrierea, devine nu numai tamaie sufleteasca, ci si evolutiva.
  Voiam sa mentionez un aspect care n-are cu nimic de-a face cu articolul de fata. Fiindca va stiu de pe Facebook, am observat ca va afecteaza mai mult decat e nevoie (parerea mea personala si, v-as ruga, sa nu mi-o luati in nume de rau) plagiatul. Asa, ca o mica paranteza, eu v-am descoperit tocmai datorita acestui plagiat pe care l-ati blamat de atatea ori. Si sunt convinsa ca nu sunt singura. Nu mai retin articolul care v-a fost copiat, dar impresionandu-ma enorm, am cautat sa gasesc cine l-a scris. Deci orice rau are si un bine, intotdeauna. Cine cauta substanta, o va gasi, credeti-ma. Indiferent cine va copiaza, niciodata nu va putea sa redea ceea ce redati d-voastra. Si eu cred ca nu veti reusi vreodata sa interziceti cuiva sa va copieze scrierile tocmai fiindca sunt publice.. Poate ar fi mai bine sa acceptati ideea si sa-L lasati pe Dumnezeu sa aiba grija de plagiatori.
  Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Mulțumesc pentru ca exiști, mulțumesc celui care mi te-a trimis. Atât de frumos poți sa le spui pe toate, mă regăsesc și dacă Dumnezeu nu m-a înzestrat cu așa har…mă ung la suflet aceste cuvinte și mă fac sa merg mult mai ușor prin viață. Mult succes și inspirație, Multă sănătate și Sărbători binecuvântate!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: