Murmură, nu murmură – totul este să iubească.

Ședeam cuminte și resemnată, ca mielul la tăiere, pe un pat de spital învelit cu mușama albastră și crăpată pe la colțuri. Ajunsesem acolo pentru că după 7-800 de metri de alergare mi se învinețeau unghiile. Ce putea să fie, nu era normal să se întîmple asta.

După ce mi-a scos cleștii de pe degete și ventuzele de pe piept (EKG-ul zbîrnîia ca imprimanta laser vrute și nevrute), doctorul ”inimolog” mi-a spus să respir adînc în timp ce muta stetoscopul rece mai jos de claviculă și-n dreptul inimii.

”Știai că inima ta are murmur?”, m-a întrebat zîmbind.

Doamne, atît de frumos mi s-a părut, încît am zîmbit și eu fără frică. ”Nu, nu știam, domnule doctor.”

Vrei să-l asculți?”

Nu era un murmur ca cel ieșit din coarda unei harpe înșelătoare, era un fîșîit-gîfîit ce m-a făcut să plîng. Între două linii orizontale notate cu S1 și S2, sîngele meu gîlgîia aiurea. Scumpa mea inimă, pe monitor, arăta ca o halcă de carne crudă și mișcătoare, gata-gata să iasă dintre coaste. Ai fi zis că nu vrea deloc să stea acolo unde-i era menirea. Deși tot timpul am tensiune de copil de 13 ani (9/6), atunci aveam 15/8. Simțea că o dau în vileag. Avea emoții și un mic defect des întîlnit.

Știați că inima are neuroni (neurite senzoriale) care au funcție de memorie? Mereu am fost fascinată de inimă. Simțeam cum din ea vine iertarea și iubirea. Veneau ca o căldură și ca o pace. Cînd creierul mă îndemna să plec cît văd cu ochii, ea mă îndemna să întorc și celălalt obraz.

inimolog

Am făcut mereu ce mi-a dictat inima. Creierul a picat pe locul doi în fața ei, recunosc. Degeaba încerca el să colaboreze aducînd argumente de necontestat. Praf și pulbere se alegea. Ca o mamă bună, ștergea tot și o lua de la capăt cu răbdare. Inima nu face calcule care să-i dea cu plus. Indiferent de minus, tînjește și speră.

Tărziu, tîrziu după aceea, cînd am ascultat prima oară Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, inima mea s-a regăsit bucuroasă ca un copil ce-și întîlnește mama și înțelege rostul despărțirii de rațiune.

Fără iubire nu sunt decît un clopot dogit sau niște talgere țipătoare.

Iubirea-i răbdătoare, iubirea e plină de bunătate, iubirea nu pizmuiește, nu se umflă de mîndrie, nu înfăptuiește nimic necinstit, nu caută cîștig pentru sine, nu se acrește, nu bănuiește răul, nu se bucură de strîmbătate, dar se veselește de adevăr. Iartă totul, crede totul, speră totul, suferă orșice. Iubirea nu dispare niciodată.

Așadar, aceste trei lucruri rămîn: Credința, Speranța și Iubirea. Dar cel mai mare dintre tustrele este Iubirea.

Ce frumos se zice în folclorul popular: Plînge inima-n mine sau A murit de inimă rea. De cîțiva ani, în loc de Bună dimineața!, răspund Bună să-ți fie inima!

Am citit că inima, transplantată altei persoane, duce cu ea amintiri și dorințe. Sunt sfîșietoare întîlnirile dintre persoanele dragi acelei inimi și primitorul ei. Involuntar, cel ce primește inima, face gesturi, spune cuvinte, trăiește sentimente pe care doar donatorul cînd era în viață le știa. Am aflat despre asta din cartea scrisă de doctorul Paul Pearsall, The Heart’s Code.

Sunt multe de spus despre inimă, dar contează doar ceea ce ești în stare să simți cu ea. Murmură, nu murmură – totul este să iubească.

 

5 gânduri despre „Murmură, nu murmură – totul este să iubească.”

   1. De cate ori gust cuvintele tale, imi amintesc ca inima are nevoie de odihna, ca trebuie alintata și adusă la pace cu toate, ca trebuie lasata sa zburde pe miristi fara s-o inebunesti cu reguli . Inima e una, programata sa bata pentru tine si daca n-o iubești, te lasa , cand ti-e lumea mai draga.

    Apreciază

 1. Tocmai am descoperit blogul, datorită Roxanei, și sunt nespus de fericită! Atât de frumos poți vorbi despre inimă și arăți atât de clar că ea trebuie să fie pururea înălțată la cer, căci într-acolo trage, încât nu pot să mă minunez de sufletul frumos din spatele cuvintelor.
  Îți doresc numai zile senine! Am să cutreier pe potecile blogului tău cu mare drag! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: