Nu ține degetele greblă prin timp, fă-ți căuș, oprește clipa

Într-o zi vom lăsa totul baltă. Ne vor rămâne hainele-n dulap, cheile și telefonul cine știe pe unde, folia de medicamente pe noptieră neterminată, poate și ciorba la foc molcom pe plită.

Nu trăi fără să te gândești la toate astea. Ziua aceea poate fi oricând, pentru oricine.
Bagă de seamă ce șerpi îți ies pe gură. Oamenii nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă.
La noi se zice: animalul se leagă cu funia și omul cu vorba bună. Ce te costă să gândești înainte de a deschide gura?

Caută să fii drept și nu biciui cu șfichiul verbului obrazul nimănui.

Nu te crede nemuritor și nu ține degetele greblă prin timp. Fă-ți căuș ca atunci cînd erai copilandru și mergeai la izvor. Nu puteai bea apă direct din șuvoi, nu-i așa?

10501947_1683081678393130_6775041354526164582_n

Sursa foto: Nino Chakvetadze

Fă din vorbe alean pentru cineva. Să vezi cum îi vor da lacrimi pe obraz. Dacă trebuie să asculți, ascultă. Dacă nu ai nimic de spus, taci. Tăcerea e mană cerească la timpul ei.

Aud că moare lumea. Clopotele anunță trecerea în neființă a vreunei ființe. Doamne, ce tristețe și cît amar, dar ne-a promis cineva, cîndva, nemurirea?

Supărată că nu vin, mi-a zis mama într-o duminică demult: Așa-i că dacă aș muri mîine ai veni repede și ți-ai smulge părul din cap de durere că ai rămas fără mamă? De ce nu ai venit ieri cînd te-am chemat că am făcut ardei umpluți? Ne bucuram, rîdeam, povesteam și noi ca fetele…

Nu-mi reproșa nimica mama, doar încerca să îmi deschidă ochii.

Pe la 40 de ani mi-am dat seama că trăiam prea repede.  În iureșul zilelor uitasem să trăiesc cuminte așa încît toată frumusețea vieții și tihna treceau pe lîngă mine. Pînă cînd, într-o dimineață cînd toți dormeau și eu priveam răsăritul doar cu gîndul la cît de multe am de făcut, fără să pot uita o clipă de asta, mi-am zis: Ho, nebuno! Unde alergi așa? Într-o zi îți rupi gîtul și-ai trecut prin viață ca gîsca prin apă.

Începînd de atunci m-am așezat să scriu și mi-am găsit în asta bucurie. Parcă trăiam mai încet și parcă vedeam mai bine. Căușul meu de prețuit timpul: scrisul.

Atunci mi s-au tocit sitele răbdării, am închis moara și-am scris pe ușă: De astăzi nu mai macin griji, decît arareori!

Alergăm ca chiorii către nicăieri în loc să mergem încet și cu bucurie. Hai să fim mai smeriți, oricum ultimul cuvînt nu-l are nimeni pe pămîntul acesta decît moartea. Nu vă sfiiți și nu uitați de ea. Totul, totul se poate schimba într-o clipă, iar sufletul poate lua oricînd calea spre vămile cerului. Faceți cumva să nu fie pustiu și gol. Auriți-l cu puțină bunătate, bucurie și grijă pentru viață.

Într-o zi vom lăsa totul baltă. Pe nepusă masă vom fi luați fără a fi întrebați: vrei să vii? Atunci vom simți pe pielea noastră cuvintele Părintelui Arsenie Papacioc: Să vezi cînd se oprește răsuflarea ce importantă este clipa.

Oamenii nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă.

104 gânduri despre „Nu ține degetele greblă prin timp, fă-ți căuș, oprește clipa”

 1. Frumos,adevarat,un adevăr care doare pana in măduva oaselor.
  Tocmai ce trec printr-o perioada grea,daca ieri am plâns toata ziua astăzi iarăși pana la prânz,acum o fac din nou.Ma lovit ca un tren toate aceste cuvinte! Iti multumesc pentru aceste cuvinte frumoase! Astept sa mai scrii,ma hrănesc cu asemenea vorbe bune ,reale.Tot respectul pentru dumneavoastra.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Plîngi cît îți cere inima. Plînsul face bine, apoi din plîns te vei ridica și vei privi spre cer cu speranță. Ești doar o inimă-putere, încredințeaz-o Tatălui și Fiului și Sfîntului Duh și nu vei mai suferi pentru și din cauza oamenilor. Hai, sus inima!

   Apreciază

 2. Doamne, ce frumos!
  Mi-a placut in special ultima parte “ oamenii nu vor uita cum i-ai facut sa se simta!!!”
  Sublim si adevarat!
  Nu sunt in masura sa va corectez, dar indraznesc, vazandu-va a fi crestina, oare nu ar fi fost mai bine “clopotele vestesc trecerea in nemurire” decat in nefiinta?
  Pentru noi, crestinii, parasirea acestei calatorii (viata pamanteasca) inseamna inceputul nemurii, nu al nefiintei!!!
  Iertare, daca sunt prea indrazent!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: