Bătrînii singuri nu știu niciodată cît e ceasul, dar, cînd e, îl presimt

Bătrînii singuri, trecuți de 90 și rămași în toate mințile privesc prin tine cu privire caldă de Saint-Bernard.

Bătrînii singuri spun cuvinte puține și grele. Dacă le-ar pune pe un talger ar cîntări ca plumbul.

Bătrînii singuri și căzuți la pat țin cana cu supă fierbinte strîns, cu amîndouă mîinile, așa cum țineau gamela cu zeamă de varză prin tranșee în Al Doilea Război Mondial și sorb din ea zgomotos. Știau și atunci că moartea stă la pîndă cu ochii sticloși.

Bătrînii singuri, abandonați și jecmăniți de bani, blesteamă. Ferească Dumnezeu de blestemul lor.

Bătrînii singuri cer să vină popa. Să se spovedească de toate și să-i spună toate de pe suflet. Cît le citește popa, ei plîng cu lacrimi mici ce li se rostogolesc pînă în barbă și plînsul ăla îi curățește.

705981

Bătrînii singuri miros a cufăr vechi, ticsit cu ștergare țesute la stative, ferecat și nedeschis cu anii. Ei nu se mai pot deplasa deloc, dar au atît de mult bun-simț. Goi în fața ta, așa cum i-a făcut mama în 1921, privesc podeaua rușinați. ”Scuză-mi goliciunea, să mă ierți…”, zic cu voce stinsă. Îi învelești trupul plăpînd în cearșafuri albe, iar el se reazemă încet pe perna moale: Să vii la patru, să vii, să vii…

Bătrînii singuri nu știu niciodată cît e ceasul, dar, cînd e, îl presimt. Ei nu mai aud la radio și nu mai văd decît cu lupa pe care o rătăcesc întruna sub pernă.

Unii bătrîni trecuți de 90 de ani mai ies pe la nămiezi să șadă pe podețul de la portiță. Stau cu mîinile adunate în poală la umbra salcîmului cu ei de-o seamă. Îi întrebi ce fac, dacă au mîncat și ei răspund cu un zîmbet trist în colțul gurii: La ce-mi mai trebuie mîncare?

Bătrînii singuri și căzuți la pat sunt iar copii mici și au nevoie de ajutor. Nici o cană cu apă nu-și pot lua singurei și ferice de cei care sunt în stare să le-o dea. Creierul lor uită deglutiția și stau cu ”gura de apă” în gură pînă începe să le curgă pe la colțul buzelor.

Bătrînii singuri dorm cu fața în sus și cu mîinile sub fund o vreme, apoi mută ușor mîinile pe piept și pier cuminți lăsînd în urma lor o dîră de durere amară.

Bătrînii singuri n-ar fi trebuit să rămînă niciodată singuri, dacă oamenii ar fi rămas oameni și nu s-ar fi transformat în hiene hoațe.

Primește-i, Doamne, în Împărăția Ta și alină-le tristețea bătrînilor ce pe pămînt au fost atît de singuri.

 

In memoriam, Iliescu Radu – 96 de ani

 

 

2 gânduri despre „Bătrînii singuri nu știu niciodată cît e ceasul, dar, cînd e, îl presimt”

 1. 🙂
  In satul bunicii mele, vecinul si camaradul de vorbe din popor al bunica-mii, are 99 de ani. Badea Gusti sau Gusti’ Vioricai ii spunem, Viorica fiind fiica dansului.
  De anul asta, badea Gusti nu mai poate sta pe laița din fata portii.. Muca ma tine mereu la curent cu satenii pe care i-am avut in preajma, in copilarie. Sateni care se comportau cu mine parca as fi fost din familia lor. Sateni care se ajutau unii pe altii fara a cere nimic in schimb. Pur si simplu o faceau fiindca asa percepeau ei viata, asa convietuiau.
  Ma doare sufletul cand imi spune muca ca i-a crescut iarba in curte si nu are nimeni timp sa mearga sa i-o taie. E nevoit taica-meu, care locuieste la oras, sa o faca de fiecare data.
  Doare cand vad cum se schimba lumea.. Ne gandim numai la noi si la nevoile noastre si mai deloc sau deloc la ale celorlalti, traind cu falsa impresie ca asa ne e mai bine.
  Doare si cand ma gandesc ca reusesc sa ne subjuge si reusesc sa ne piarda autenticitatea. Amprenta noastra dacica se va pierde. Se pierd traditiile, valorile si vine “omul nou”, cu alte valori, alte obiceiuri. Deschizi ochii si te trezesti strain fata de ceea ce te inconjoara. Strain intr-o alta padure cu alt soi de copaci.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Dureros de trist si ,din pacate,dureros de real …tot mai mult ne indepartam de radacini..in toamna vietii bietii nostrii batrani sunt dati laoparte,ei demult nu mai conteaza…vai de sufletul lor..

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: