Foraibărul din tindă

Era început de septembrie, se îngâna de toamnă. Eu încă eram la bunica în vacanță.
Având căsuța de chirpici în coasta pădurii, mistreții făceau prăpăd prin popușoaie. În toiul nopții se auzea afară hărmălaie. Câinele lătra de rupea lanțul. Ăsta era semnalul: Au venit mistreții!
Sărea Buna mea ca arsă. Muncușoara ei de-o vară era terfelită de niște colțați. Aprindea repede lumânarea și mi-o dădea mie:
Șăz, Lucă, aicia. Să nu ieși afară, auz!? Țâne drept să nu te chicuri cu ceară că te frigi.
Lua de pe prispă o tigaie veche și o botă pregătită de cu seară. Ieșea în curte și începea a bate din alea de mi se făcea părul măciucă. Apoi minute bune urmărea să asculte unde-s spurcații.
Auzeam din ce în ce mai departe vocea ei de munteancă puternică și dârză: Tihoaaa, tihoaaaa, tihoaaaa!
Ședeam ce ședeam și mă cuprindea frica. Împrejurul lumânării era o beznă neagră. În capul meu micuț și bălai treceau gânduri: Dacă au omorât-o porcii, eu ce mă fac? Dar dacă au rănit-o numai și eu aș putea să dau alarma? Să ies? Să fug? Să mai aștept?
Îmi bubuia inima în urechi, pe atunci habar n-aveam că am suflu sistolic.
Până la prima casă, la Țaț’ Lucreța aveam de fugit pe o cărărușă tot prin popușoi. Puteam să ies și pe toloacă, dar ocoleam prea mult.
godfried-schalcken-girl-with-a-candle
 Godfried Shalcken (1643-1706), Girl with a Candle
Deodată auzeam că se încuie foraibărul în tindă. Ridicam lumânarea deasupra capului și abia așa vedeam împrejur.
Parcă vedeam pe Dumnezeu. În cămeșă albă de noapte surfilată cu roșu pe la gât, cu capotul de monton neîncheiat la nasturi din graba aceea, Buna mea scumpă venea victorioasă:
Așă, i-am pus și data asta pe fugă, criștalu’ mamii lor de sălbăticiuni! Au atâta ghindă-n stejăriș și vin la munca me’?
Vedea că-s speriată. Îmi stingea lumânarea, ne băgam sub oghial și mă cuprindea punându-mi capul pe umărul ei. Îmi zicea să nu mă tem că asta nu-i nimic pe lângă nopțile când era ea mică și venea Știma Pădurii la fereastră.
Adormeam imaginându-mi cum grohăiesc porcii prin popușoaie scurmând pământul.

4 gânduri despre „Foraibărul din tindă”

  1. Acum am descoperit amintirile tale.Te felicit pentru talentul tau!!…cu atit mai mult iubesc ceea ce scrii,fiindca sunt nascuta intr-un sat dincolo de Dorohoi.Iubesc graiul nostru moldovenesc.Imi amintesc si eu de bunica,care a ramas vaduva la 34 de ani,cu 5copii,pe care i-a tinut si la facultate la Cernauti.Bunica era vizitata noaptea de lupi,fiinbca avea stina in curte.Cind urlau ciinii afara ea stia ca sunt lupii.Isi lua din soba pusca,iesea afara pe prispa si tragea un foc de arma ,dupa care se facea liniste.Asta pina cind a pirit-o un vecin ca are pusca si i-au ridicat arma.Ma opresc aici,ar fi multe de povestit.
    Mult succes in ceea ve faci !!

    Apreciat de 3 persoane

  2. Tare ma bucur sa citesc ceva scris de tine,in purul limbaj moldovenesc….E ceva unic,ce-mi misca sufletul si totodata mi se face dor de pamantul romanesc.As veni intr-o clipa inapoi daca ar schimba conditiile de viata si ne-ar incuraja statul ala cretin sa ne cheltuim banii pe care o sa-i primim ca pensie de aici,acolo.Mare greseala…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: