Nu-ți hie frică, Lucuță, Dumnezău are grijă…

Nu știu ce-ați făcut voi când erați copii, dar eu am trăit într-o lume ce nu mai este astăzi.

Lumea mea se învârtea în jurul bunicii, bucuria mea era nespus de mare în preajma ei. Când eram împreună intram într-un fel de poveste. Poveste ce se repeta cu sfințenie în toate vacanțele mele.

Născută și crescută la oraș, într-un Alcatraz cu 10 etaje, unde în timpul amiezii trebuia să dormi musai cu jaluzelele trase (motiv numa’ bun să citesc Greuceanu cu lanterna aprinsă sub pătură), unde mingea niciodată nu găsea fir de iarbă ci doar betoane și iar betoane, unde săream coarda ca o capră neagră și jucam șotron aruncând cu un ciob de sticlă verde în pătrățele strâmbe desenate cu creta, când veneam la bunica începea povestea.

Eram slăbănoagă și bicisnică de aceea probabil eram mai privilegiată. Am fost cinci frați și nu putea să ne ia pe toți o dată, așa că eu eram mereu prima pe listă: Luminița și încă unul, că a mai căpăta și ea oleacă de culoare în obraji și i-a veni pofta de mâncare de la aerul curat.

Scumpa mea bunică, nici curent electric n-a avut în viața ei acasă. Acolo era o simplitate sfântă care pe mine m-a făcut să văd rostul.

Mă lăsa autobuzul tip acordeon în centru. Luam geanta cu hăinuțe și mergeam preț de trei km pe drum pietruit și plin de praf. Săreau la mine curci cu mărgele roșii, scăpate din ogrăzi și gânsaci cu limba ascuțită ce ciuguleau din șanțuri verdeață. Parcă eram Alice în Țara minunilor, numai că minunile mele erau altfel.

12509847_940147649405572_4946945147667957040_n

Foto: Ionel Onofraș

De departe vedeam fumul de la sobița din curte ieșind fuior pe horn. Ajungeam pe toloacă și de acolo intram pe cărărușă. Cățelul începea să latre și găinile să cotcodăciască. Pe șfară erau întinse la sorit cămășile ei de noapte albe ca neaua și tivite frumos cu olișcă roșie pe la gît, mîneci și poale. Nici nu apucam să pun ‘napoi sârma pe poartă că ieșea Buna mea în tindă:

Draga mamii, uite c-ai agiuns! Te-ai temut, Lucuță? Erau iar curcile la Dochița slobide?

-Săru’mâna! Eeee, m-am temut!? Dar ce, îs așa de bleagă, n-am mai văzut curci?

Mă pupa pe frunte, pe barbă și pe obraji, făcând semnul Sfintei Cruci. Mă aștepta cu scrob și mămăligă caldă păstrată în ștergar între două perne grase.

Mâncam amândouă, mă întreba de mama, de tata, de toți. Nu erau telefoane. Un aparat cu baterii mari, rotunde, glăsuia cotele apelor Dunării (san- san sentimetrî).

Amu, Lucuță, ne hodinim și-apăi mergem să aducem un braț de lemne din pădure…poate găsim și hulughițe să-ți fac disară cu usturoi. Îîîî’ra, am uitat să-i spun Talpencii de-o ulcică di chișleac! Las’că-i spun amuș.

Era o liniște dumnezeiască. Ne întindeam în pătuțul mic din scândură pe o rogojină făcută de mânuța ei, acoperită cu vreo trei lăicere țesute tot de ea. Eu nu puteam ațipi și pace. Stăteam cu ochii ațințiți pe grinzile din tavan vopsite în verde urmăream o gâză, admiram lampa cu gaz ce era agățată într-un cui fix pe mijloc.

Era obosită, scumpa de ea. Știam că prășise o dată cu răsăritul până se ridica soarele de un stânjen sau mai știu eu cât. Cam la cinci minute după ce punea capul pe pernă începea a pufăi: Pfffff, pfffff, pfffff. Îmi venea să râd, parcă fuma. Mă abțineam, nici nu mișcam, să n-o trezesc.

Bunica mea dădea în bobi. Așa aflam dacă vine mama ori nu. Alegea un știulete frumos, neînceput,  desfăca de pe el boabe, număra 41 și zicea: 41 de boghi, bine știți, bine ghiciți, mie bine să-mi spuneți: dacă a hi să vină Maria, să chice bucurie în casă și la inimă, dacă nu, să chice îndoială, îndișărt și drum închis.

Despărțea bobii în trei părți, apoi din fiecare lua câte patru. Ce rămânea punea drept trei linii a câte trei grămăjoare: unu era îndișărt, patru erau vorbe, trei era bucurie și doi am uitat ce era. Când nu ieșea cum trebuie repeta stricând totul: Îîîî’raculu’ de mine, stăi așa că nu-i bun, mai dau o dată!

Stăteam cuminte și ascultam ce zice. Credeam cu sfințenie ce zice ea:  Vezi, puică, chică drum. Pe sâmbătă, pe vineri, vine mă-ta sută-n mie, pe mine boghii nu mă mint!

Nu știu nici acum cum împăca în inima ei datul în bobi, descîntatul și credința, dar știu sigur că pe primul loc era credința. Restul erau un fel de hobby-uri.

Cum s-o uit vreodată? Nimeni, nimeni, nimeni nu m-a mai iubit așa. Cînd ieșeam duminica dimineață pe portiță să mergem la biserică, îmi zicea blînd: Șăz’ în urmă, puică. Eu mărg dinainte ca să scutur roua…

Luna viitoare ar fi împlinit, Buna mea, 108 ani. Știu, e mult, tare mult. Dacă vă spun că ea pentru mine încă trăiește, mă credeți?

Trăiește și mă pupă pe frunte, pe barbă și pe obraji făcând semnul Sfintei Cruci la fiecare răsărit de soare.

Nu te teme, Lucuță, Dumnezău are grijă și de puiu’ ceal de șarpe…

 

 

19 gânduri despre „Nu-ți hie frică, Lucuță, Dumnezău are grijă…”

 1. Lucuță, te-am șitit ca pe-o apă răci șî vindicătoari. Ni-ai chicurat din belșug bucurie în inimî șî lacrimi ne-o izvorât din ochi, da* , di fapt, ele izvorau tot din inimî. Mă rog bunucului Dumnezău pentru matali, să-ți deie ninumărati CLIPE (clipi) plini di drag, voie bunî șî cu folos în tăt TIMPUL viețîi matale. Catralioane de îmbrățîșări.

  Apreciat de 4 persoane

 2. Si pe mine ma astepta bunica cu scrob cu mamaliga (scrob cu cir de la mamaliga si branza)…si dadeam in boghi amandoua sa vedem daca venea mama…ce timpuri…comori de nepretuit ascunse intr-un colt de suflet…

  Apreciat de 1 persoană

 3. Si a mea ar fi facut 101 ani si eu am pastrat casuta alba de chirpici din Stefanesti si ma duc acolo in fiecare an sa imi simt radacinile si sa imi iau gura de viata. Te iubesc pentru cum scrii si pentru sufletul tau frumos!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Luminiță, io nu știu scrie moldovenește, da-ți scriu cum știu io, bine? Bunuța ta trăiește dară, în tine, în amintirile tale și-n rândurile aiestea minunate pe care din preaplinul sufletului tău mare le împărtășești cu noi, muritorii de rând. Și care-ți mulțămim așe cum știm noi: zăcând o rugăciune pentru bunuța ta. Te țuc. ❤

  Apreciat de 1 persoană

 5. Te – am descoperit acum două zile pe un pat de spital și de câte ori citesc plâng pur și simplu. Parcă am fi avut aceeași bunică, cu excepția bolilor, în rest. . . Și graiul ăsta e al ei din satul vacanțelor mele Alba, comuna Hudesti, județul Botoșani. Ce dor mi – ai făcut de copilărie și de mamaia Domnica!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Fiecare dintre noi am avut o bunică care sa ne mângâie creștetul și sa ne spună vorbe duioase, dar nu toți am fost înzestrați cu darul de a scrie. Ma înfioară fiecare cuvânt ce îl citesc, ma transpun în fiece imagine descrisă și bunicile parcă ar fi surori! Mulțumesc pentru frumoasele slove. Sa ne trăiești mulți ani și sa ne aduci mângâiere în suflete prin scrieririle frumoase!

  Apreciat de 1 persoană

 7. Doamne,si eu am copilarit la Socrujeni,Botosani.Am muls vaca,am prasit,am mancat turte coapte pe plita cu chisleac…Si daca acum scriu de pe telefon ,lucrurile acestea nu se exclud.Si bunicii mei traiesc in mine:bunicul ce zicea „ti dai batuta mai,ti dai batuta?” sau bunita cu „iracan di mini,fata-hai”…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: