Viaţa la ţară

Lume, lume, soro lume! Vreau să vă anunţ, pe această cale: Mâine merg la lăcrămioare! Da, asta fac. Doamne, cât e de frumos la ţară!

Am fost binecuvântată să locuiesc la 2 km de pădure, să am în faţa casei un lan de grâu. Am despicat lanul în două să facem drumuşor, pe marginile lui am plantat trandafiri. Din faţa casei văd lanul şi în spatele casei, dincolo de ogoare, pădure cât vezi cu ochii. Azi e cald, în coroanele copacilor e creşă, azil de bătrâni, farmacie, tot ce vrei. Nu vezi de frunze, dar e zarva mare.

Ne-au fătat căpriţele, una a făcut doi iezi. Tare mi-i drag să fac brânză de capră. Adun 10 litri de lăptic, alb ca neaua, îl încălzesc încetişor apoi slobozesc în el, picurat, o lingură de cheag natural făcut din stomac de miel. Ăla mi-l pregăteşte mama şi am pe tot anul. Când prăvălesc caşul din strecătoare se luminează casa şi alta nu.

Aduc de la cuibar vreo șapte ouă rozalii, le bag la rece, le scot pe cele de ieri şi dichisesc un scrob cu codiţe de ceapă din grădină.

Tai caşul de capră felii groase, ning pe el sare grunjoasă, sfârtec cam trei roşii dolofane, scot de la congelator o pungă de cârnaţi făcuţi din Gică astă iarnă. Las punga la dezgheţat, molcom, până pun de mămăligă.

Mă duc la sacul din cămară, cern soarele cu sita de porumb. Când începe apa din ceaun a da semne de viaţă, huştiuluc!, o linişteşte făina. Focul, musai, la mic şi dă-i, şi dă-i, şi dă-i, până nu mai vezi neam de cocoloaşe. Vorba bunicii mele: Colac să iasă, puica mamii!

pasăre în pâine

Prăvălesc galbenul pe fund de lemn, aburul iese fuior pââână sus. Asta-i semn că pot veni flămânzii.

De exemplu, la timpul ăsta, rar care n-are pus în pământ. Toate râd la soare, mă uitam ieri, căpşunii mai-mai şi dau în floare, nu mai spun de copăceii din pomăt. Ne-am ghiftuit de leurdă şi urzici, acuma-i vremea păpădiei. Punem codiţe în salată.

Puii umblă chiauni după cloşcă, asta nu mai poate de cald şi se ‘mpăunează, deşi nu e păun. Porcii grohăie de’a valma rozând la sfeclă şi porumb, vaca vecinului a simţit verdeaţă şi nu mai vrea la grajd; rage de mama-focului.

Căţeii se smuncesc în lanţuri, ar pleca cu tot cu cuşcă în lume. Caii tropăie, proaspăt potcoviţi, cărând cucoane cu batice albe şi domni cu ţigări fără filtru în colţu’ gurii. Mărg la moară la Siret, c’acolo-i făina mai bună şi mai albă.

Da, asta fac, mă duc mâine la pădure să culeg lăcrămioare. După aceea, mă duc să strâng hribi, chitoaşte, zbârciogi, opintici, alune, mure, frăguţă, care şi cum îi vine rândul, că de când mă ştiu pădurea e mamă-bună şi darnică. Doar mă uit cu groază să nu se’mpuţineze că Holzindustrie Schweighofer – moartea verdelui- cum îi spunem aici este la doar 35 de km de noi.

Nica-ninicuţa nu mai este voie să meargă Ţaţ’ Lucreţa la oraş cu ouă, urzici şi toate cele de prin ogradă. Nu mai are cum căpăta vreo doi creiţari pentru pastile. Nu, ştim că-i trebe casă de marcat, normal, a înţeles sărmana.

Mi-e tare ruşine, am întrebat pe o bătrânică la care sunt abonată la lapte: Cum, tante Profiră, nu vrei să-ţi dau 2 lei litru, parcă 1,5 e prea puţin!?

Ea mi-a răspuns: Lasă maică, îi greu, ai şi tu copchii la şcoală… Ţinea mânuţile strâmbe în pestelcă, iar buzunarul flanelei era prins cu un bold. Cred că acolo avea câţiva lei.

Mai sunt câţiva bătrâni cu wc-ul în fundul grădinii, da, dar cei mai mulţi au baie în casă şi fosă septică în grădină. Când ne-am construit căsuţa, anul trecut, aia din lanul de grâu, am făcut două băi în ea, să fie ca la oraş.

Cât ‘oi sufla pe acest pământ ‘oi mulţămi Bunului Dumnezău pentru viaţa la ţară şi graiul meu moldovinesc. M-am născut şi am trăit la oraş, dar vacanţele de vară veneam aici, la bunici. De atunci mi se trage mie cu pădurea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: