Timpul se măsoară cu clipa

Ştiu, femeie, că nu ţi-e uşor, crede-mă că ştiu. Ai ajuns la jumătatea vieţii şi nu mai poţi fi păcălită. Înţelepciunea s-a lipit de tine odată cu ridurile alea fine din colţul ochilor. Ai crescut şi nu mai râzi cu gura până la urechi, doar zâmbeşti la glumele altora. Din șiragul de perluțe, lipsește acum, stingher, o mărgică. Câţiva te întreabă ”Ce ai? Parcă nu mai eşti ca acum câţiva ani aşa… zglobie, cu replica la tine.”

Nu mai tresari când sună telefonul şi nu mai ţii morţiş să ai unghiile impecabile. Fire de păr albe se iţesc pe la tâmple. Cel mai bine le vezi când îţi usuci părul. Strălucesc la lumina becului din baie. Ţie îţi plac, dar sor’ta îţi spune scurt, la o cafea: ”Trebuie să te vopseşti, ştiai!?”

Eşti puţin durdulie, nu ai vrea, doar mânânci o singură dată pe zi şi atunci fără pâine. Cumnatul tău, venit recent din Italia, îţi spune: ”Ce-ai păţit, bre? Ai mâncat drojdie?” Tu zâmbeşti, plecând ochii pe burta lui bombată, şi-ţi vine să-l întrebi când tre’ să nască dar nu, nu mai întrebi nimic, ai obosit văzând atâţia bădărani.

Totuşi, te pui pe cură de slăbire, mănânci varză până-ţi spune bărbată-tu că rugumi ca o capră. Treci mai departe, indiferentă, culegând roadele, că de la 71 de kile-n-vară, acum ai 63.

Te urci pe bicicletă şi pleci cam zece km printre dealuri, singură, fără telefon, fără chei. Vântul îţi mângâie părul şi tu, topită de iubire, închizi ochii o clipă. Clipa ta! Te uiţi prin lanul de floarea soarelui, în cel de grâu se gudură macii şi cicoarea. Opreşti pentru odihnă. E aproape ora 21:00. Greierii ţărâie prin iarbă, soarele-i sângeriu la apus. E atât de frumos. ”Am să scriu despre asta”, te gândeşti.

fată cu zmee

Când toate ţi-s grămadă în bucătărie, când unul vrea paste cu ton şi celălalt nu vrea ceapă-n salata de vinete, când ţi-a crescut negresa prea tare şi-a crăpat (lasă, acoperi cu glazură!), când maldărul de rufe te aşteaptă să le calci şi câinii latră ca nebunii că ai intrat în casă şi nu i-ai mângâiat, tu femeie, toate le faci şi pe toţi îi rânduieşti.

Tu care ai născut şi ai crescut cu ei râzând, plângând, hrănind, oblojind, în tot timpul acesta, cam 20 de ani, nu ai încetat să visezi şi nu ai încetat să te aburci şi pe tine la mal când simţeai că nu mai poţi înota. Stăteai pe nisipul fierbinte preţ de două răsuflări şi te aruncai graţios în valuri.

Da, femeie, pe la jumătatea vieţii începi să străluceşti în tine. Ai un hulub în coşul pieptului şi ştii că e dragostea care s-a copt frumos şi aşteaptă să guşti şi tu din ea, după ce ai dat tuturor pe săturate. Nu s-a terminat. Cum ai dat, cum s-a înmulţit şi a crescut ca pâinea-n ţest. Rupeai din tine şi creştea la loc.

E timpul să te uiţi la tine cu dragoste, e timpul să nu mai alergi. E timpul să-ţi dai timp pentru că nu e drept să mori fără să fi cunoscut timpul. Să-l uiţi pe ”Trebuie să…”, să-l ţii lângă tine pe ”Vreau” şi să-ţi fie cel mai bun prieten ”Eu”. Nu e egoism, e doar întoarcerea la copilărie.

După atâţia ani în care ai folosit doar rimel waterproof, îţi dai seama că nu de ploaie te temeai.

Nu ţi-a fost uşor, frumoaso, crede-mă că ştiu ce spun! Credeai că timpul se măsoară cu anii? Nu, timpul se măsoară cu clipa. Dar cum Dumnezeu facem că avem atât de mult timp şi atât de puţine clipe?

15 gânduri despre „Timpul se măsoară cu clipa”

 1. M-am revăzut cu fata mea, dupa nedrept de mult timp, acum o saptamana. De atunci am părul vopsit si unghiile rosii. Nu ca nu m-as simti bine si asa, dar ma obișnuisem cu câteva fire de par alb- argintiu, cu luciul natural al parului meu iar unghiile curate, tăiate scurt, pregătite întotdeauna sa mai spele un rand de vase, un aragaz, sa mai zgarme la rădăcina unei flori.
  Acum, am părul vopsit de parca as fi Gică Petrescu la 89 de ani si unghiile rosii. E bine, dar sufletul nu-mi este asa!
  Cred ca as fi fost pregatita doar daca as fi avut un lan de grâu prin care sa ma plimb o perioadă!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mă regăsesc în poveștile tale, la fel probabil, ca toate femeile – da, uităm de cele mai multe ori de noi, pentru toți ceilalți, ….eu mă bucur , că am o familie care mă apreciază, copiii îmi spun de multe ori să las totul , vase, curățenie, haine de călcat, etc… să ieșim la plimbare, să vorbim, … de multe ori, se întâmplă, dar de cele mai multe, eu sunt cea care vrea să lase totul în ordine și apoi să ascult ce vor ei… se face seară și nu mai rămâne timp… și așa trec zile…
  De puțin timp, mi-am schimbat prioritățile, prețuiesc clipa, momentele frumoase ,cântul păsărilor, natura, gândurile…
  Viața merită trăită din plin❣️
  O zi frumoasă, doamnă 🦋🌞🦋❗️

  Apreciat de 1 persoană

 3. Dureros de adevărat! Eu am uitat de mine încercând să ii pun pe ceilalți pe primul plan! Dar totuși cred că ceea ce fac acum pentru copiii mei merită. Sunt parte din mine și dacă lor le este bine atunci și mie trebuie să îmi fie bine.

  Apreciat de 1 persoană

 4. „Da, femeie, pe la jumătatea vieţii începi să străluceşti în tine. Ai un hulub în coşul pieptului şi ştii că e dragostea care s-a copt frumos şi aşteaptă să guşti şi tu din ea, după ce ai dat tuturor pe săturate. Nu s-a terminat. Cum ai dat, cum s-a înmulţit şi a crescut ca pâinea-n ţest. Rupeai din tine şi creştea la loc.”

  Aceste rânduri m-au făcut să mă opresc câteva clipe mai lungi, mai senine, mai mirate la mine, la textul tău, la femei. Ce frumos! Ai surprins într-un text o viaţă de femeie uitată în colţuri de suflet, de rânduri, de oameni, de viaţă :). Ai scos-o la lumină şi ai făcu-o să strălucească. Este timpul numărat în clipe şi poate cele multe au trecut şi au rămas cele puţine, dar aceasta este viaţa şi poate chiar frumuseţea ei. Să adunăm clipele cele multe într-un album cu care vom străbate nemurirea!

  Te iubesc, Luminţo! Iubesc sufletul, gândurile alea ale tale prinse în păr, talentul de a contura ce nu este de conturat!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Ești atit de înțeleaptă, de profunda în tot ce simți și ce scrii, incit cuprinzi printre rinduri viata atitor femei, sentimente și trăiri….
  Îmi umpli sufletul de emoții și ochii de lacrimi. Iubesc tot ce scrii și tot ce reprezinți tu, draga Lucuta!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Să vă dea Dumnezeu sănătate si „clipe” infinite ,binecuvântate, să ne bucurați cu scriiturile dumneavoastră,care ne umplu sufletele de primăvară! Așa mă simt când „va” citesc ,ca în primăvara vieții mele,deși am trecut demult de jumătate! Dumnezeu să vă binecuvânteze si familia frumoasă!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: